Iz cone udobja ...

Mnogokrat greš pri oblačenju po najlažji poti, saj ti vedno primanjkuje časa, ne? Običajno izbira oblek poteka zjutraj, preden se odpraviš v službo ali po opravkih in je časa za razmislek izredno malo. Čeprav na izbiro obleke vpliva tudi razpoloženje, bo mnogo lažje, če si že zvečer pripraviš kombinacijo oblačil za naslednji dan. Včasih ti je kakšna res všeč in takrat je najbolje, da se kar fotografiraš in sliko shraniš na telefon. Tako bo tvoja izbira naslednjič res mnogo lažja. 

Barbra Drnač v hlačnih nogavicah.

Kakšna obleka z barvo nogavic?

Kombinacije barvnih nogavic in oblek so lahko kompleksnejše kot si misliš. Lahko … Če se greš neki eleganten stil, seveda. Najvarnejša izbira so črne ali kožne nogavice, ki dopuščajo mnogo barvnih kombinacij, ampak elegantno je lahko tudi dolgočasno. Dolgočasna pa sigurno nočeš biti, ne? Če ne moreš iz svoje kože, pa vsaj obleci zeleno, rumeno, rdečo ali vzorčasto obleko, za katero s kožnimi ali črnimi nogavicami, še posebej tanjšimi, ne boš zgrešila. Naj bo poudarek na obleki in pusti barvne nogavice pri miru. Če imaš bolj močne noge in te skrbi, da bosta videti preveč hlodasto, izberi črne nogavice in optika bo naredila svoje. Na tej točki lahko zaključiš z branjem in greš delat nekaj drugega. Če pa te zanimajo barvne najlonke, pa beri naprej. Pa četudi nimaš manekenske postave.

V 21. stoletju je stil oblačenja precej bolj individualen in sproščen kot je kadarkoli bil, zato bo tebi, ki imaš rada športno-eleganco, barva nogavic samo še pika na i. Ti se pač požvižgaš na protokolarne zapovedi strogega stila oblačenja in veš, da samozavest prihaja od znotraj. Ja? Bravo.  

Likovna teorija pa pravi … kaj?

V likovni teoriji je tako, da med seboj lahko kombiniramo komplementarne barve, ki so večinoma sestavljene iz ene tople in ene hladne barve (npr. oranžna in modra). Pri oblačilih lahko kombiniraš tako pastelne kot zelo pigmentne barve med seboj, tudi temnejše in svetlejše, ki so manj podvrženi likovni teoriji (poglej Drnačko zgoraj). Izogibaj se le kombinacijam sorodnih barv kot so rumena in rdeča ali svetlo modra in temno modra, saj lahko hitro izgledaš preveč monotono ali pa celo preveč pisano – načičkano. Predlagamo, da eksperimentiraš z barvami.

Kolo komplementarnih barv.

Potrebuješ le veliko zrcalo (ki ga ženske običajno imamo nekje v stanovanju), omaro oblek in kakšnega domačega modnega kritika, ki v času našega pomerjanja oblek ne bo gledal nogometne tekme in bil miselno odsoten. Ali pa pokliči prijateljico in jo povabi na modno revijo. Na začetku se izogibaj kričečim barvnim kombinacijam (torej, kombinacijam dveh ali večih močnih barv), ker zahtevajo precej modnega poznavanja, s pastelnimi odtenki ali kombinacijo temne in svetle barve oziroma pastelne in bolj pigmentirane pa kar pogumno. Daj si duška!  

Kaj je pa varna izbira pri barvnih nogavicah?

Tukaj bo najbolje začeti. Če imaš sivo, črno, rjavo ali belo obleko, potem lahko svoje noge obarvaš v poljubno barvo. Ne boš zgrešila. Na sebi imej še kak manjši modni dodatek v barvi nogavic kot je na primer šal ali pas in izgledala boš brez dvoma perfektno. Imaš še čevlje v barvi nogavic? Včasih se lahko tudi to izkaže kot zelo dobro dopolnilo k vašim nogavicam, ker ti ta kombinacija optično podaljša noge.

Sivo krilo in rdeče nogavice.

Kakšna obleka z vzorcem nogavic? 

Pri izbiri vzorcev moramo najprej paziti na barvo nogavic, ki zahteva poznavanje prejšnjega odstavka. Najbolje je začeti pri črnih vzorčastih nogavicah. S tako varno kombinacijo bo možnost »modnega kiksa« precej manjša. Na kaj moraš paziti? Predvsem to, da naslednje oblačilo, ki je nogavicam najbližje, ne bo v istem vzorcu. Bodisi čevlji ali pa obleka oziroma krilo. Najbolje bo torej, če je bluza ali šal v vzorcu tvojih nogavic. Lahko tudi kak drug detajl. 

Priporočljivo je, da se izogibaš kombinacijam podobnih vzorcev, saj lahko iz reda hitro nastane zmešnjava. Obleka v črtastem vzorcu, nogavice v karo vzorcu in pikasti čevlji verjetno ne bodo šli skupaj. No, praviloma ne. Lahko pa prekršiš vse skupaj in se počutiš odlično tudi v kombinaciji naštetega. Važno, da boš ti zadovoljna.

Vzorčaste nogavice in roza obleka.

Kaj pa barve in debelina nogavic?

Bodi pozorna na to, da debelejše kot so nogavice, bolj intenzivna (pokrivna) bo barva in obratno. Tanjše kot bodo nogavice, več kože bo prosevalo skoznje. Če so ti bolj všeč pastelni odtenki, potem bodo tanjše nogavice najbolj po tvojem okusu. Seveda je vse odvisno tudi od letnega časa, saj v pozni pomladi verjetno ne boš »švicala« v debelih žabah, pozimi pa ne v tankih. Prilagodi svojo garderobo vremenu oziroma mesecu in bo. Vzemi si čas, preizkušaj in si iz fotografij pripravi svoj modni katalog. Kakšne zadeve so lahko »evergreen« in jih modne smernice ne bodo povozile. 

Obožuješ barve in ti je vseeno za vse?

V 21. stoletju te nihče ne bo na križ pribijal zaradi individualnosti sloga oblačenja. Si močnejše postave in obožuješ barve, modni kritiki pa pravijo, da moraš biti v črni? Ne poslušaj jih. Obleka z odprtimi rameni in debele žabe ne gredo skupaj? Pa odprti čevlji in žabe? Za poslovni sestanek morda res ne. Za prosti čas in službo pa vsekakor. Kako boš nekaj nosila, je odvisno večinoma od tvoje samozavesti in dobrega počutja. To potem izžarevaš na ven, kar lahko barvna oblačila in nogavice le še poudarijo. Naj ti namignemo še na to, da imamo pri nas nogavice tudi za (X)XL punce in to v več kot 20-tih barvah.

Imamo tudi nogavice za močnejše postave.

Za konec?

Sedaj, ko poznaš nekaj smernic, ki bi se jih naj držale pri kombinacijah nogavic in oblačil, lahko pričneš z eksperimentiranjem. Iz omare povleci vse svoje nogavice in obleke, med katerimi se bo verjetno našla tudi kakšna pozabljena (in jo boš izredno vesela), pripravi ogledalo, nakar lahko pričneš z lastno modno revijo. Ne pozabi! Ko si boste všeč, se fotografiraj in shrani najljubše kombinacije na telefon. Potem si jih le še organiziraj tako, da bodo v neki skupni mapi. Tako bo izbira oblačil v jutranji naglici mačji kašelj. Če seveda ne bo kak del oblačila prav takrat v čakalni vrsti lunaparka za vožnjo s centrifugo pralnega stroja. 

 

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo