Zdrava in negovana stopala so danes del osebne higiene. 

Prav verjetno pa je, da so se težave s stopali pojavile, ko se je človek prvič postavil na noge. Takrat so zdrave noge pomenile možnost preživetja, saj je bil tek življenjskega pomena. Nega nog se je prvič pokazala že na slikah v egipčanskih grobnicah. Veliko pozornost negi nog se je posvečalo v času Ludvika XIV. Zaradi takratne mode visokih pet in koničastih sprednjih delov čevljev so se pojavljale bolečine v stopalih. Nosilo se je svilene nogavice. Leta 1781 pa je doktor Laforest že napisal knjigo Umetnost nege nog, v kateri opisuje deformacije stopal, nohtov, kurjih očes, bradavic ter trde in razpokane kože. Leta 1895 so v Ameriki ustanovili prvo društvo pedikerjev. V Sloveniji se je pedikura začela razvijati po prvi svetovni vojni in sprva so to delo opravljali kar brivci.

Vedno več ljudi ima težave z nogami in stopali. Vzrok za to so vsakodnevne obremenitve, stres, neprimerna obutev, prekomerna teža in uporaba industrijskih proizvodov. Vse našteto sčasoma pusti posledice in pojavijo se zatekle in utrjene noge, otiščanci, žulji, trda in suha koža,… Če opisanih težav nimamo, so naše noge mehke in nežne, kar pomeni, da bodo tudi naše nogavice bolj obstojne in se bodo manj pogosto strgale. 

Naravna mila za mehko in voljno kožo tudi na nogah

Najbolj osnovna in preprosta stvar, ki jo lahko sami naredimo, je zamenjava mila. Ja, zelo preprosto. Industrijska mila so pretežno izdelana na osnovi detergentov. Ta mila močno dišijo, se penijo in imajo močan čistilni učinek. Prav močan čistilni učinek je za pomivanje posode sicer zelo dobrodošel, za nego kože pa seveda ne. Znano je, da koža ni samo organ za izločanje, ampak tudi sprejema. In sprejme ter vpije vse, kar ji ponudimo. Zato je bolje, da namesto sintetičnih proizvodov uporabimo naravna mila, ki kožo nahranijo in negujejo. S tem se lahko v veliki meri izognemo suhi, trdi in razpokani koži. Naravna mila kožo navlažijo, negujejo in poskrbijo, da je koža mehka in voljna, naše nogavice pa bodo na ta način dlje časa v uporabi.

Naravna mila so zelo prijazna do kože in nog.

»Negi stopal in nohtov je potrebno posvečati pozornost vse leto,« 

meni Nevenka Zagorc, lastnica in srce kozmetičnega slona Kleopatra iz Ljubljane, ki nam je z veseljem zaupala veliko zanimivih dejstev, ter kako pomembna je nega nog:

»Redna in pravilna nega stopal pomaga, da bodo stopala bolj zdrava in na pogled zato lepša in privlačnejša. K redni negi stopal spada umivanje in razvajanje stopal s kopeljo, pilingom, masažo.

Enkrat na teden ali na 14 dni si naredite piling in tako odstranite trdo in poroženelo kožo. Kože ne režite. Piling naj ne bo pregrob, lahko uporabimo kristale sladkorja in eterično olje sivke. Če je koža na stopalu zatrdela in nam piling ne pomaga, si lahko pomagamo s pilico, ki je namenjena za nego stopal in z njo odstranimo še preostale odmrle celice. Ne bodite pregrobi, kajti, če boste odstranili preveč kože, vas bodo ti predeli boleli in koža se bo hitreje odebelila, da bi boleče in ranjene predele dodatno zaščitila.

Pripravite si hladno sproščujočo kopel za razvajanje enkrat na teden. Pripravite si jo iz mineralnih soli, žličke olivnega olja in nekaj kapljic eteričnih olj sivke, evkaliptusa.. Kopel zmanjša utrujenost in ublaži mišične napetosti.

Koža na stopalih je drugačna kot na drugih predelih telesa in zato zahteva specialne proizvode, ki so namenjeni za nego stopal. Prednost proizvodov (kreme, pene, balzami..) je v tem, da se hitro vpijejo v kožo in zato nimamo občutka vlažnih ali mastnih stopal. Mastne kreme motijo funkcijo regulacije temperature, ki jo ima koža.

Za zdravje naših stopal so pomembne tudi vaje. Zelo znana je krčenje prstov na nogah. To vajo lahko delamo večkrat na dan kjerkoli in je učinkovita za krepitev vseh mišic  na stopalu.

Samomasaža stopal nam odpravi utrujenost in nelagodje. Pomaga pri zastajanju tekočin in izboljša prekrvavitev. Z samomasažo stimuliramo refleksna območja, ki so razporejena po stopalu in povezana z določenimi organi ali deli telesa.

Masažo nog in stopal lahko izvajamo kjerkoli in večkrat dnevno.

Pomembno je tudi pravilno oblikovanje in striženje nohtov. Pravilno je striženje nohta  s škarjami naravnost in noht naj ne sega čez blazinico nohta in naj nebo postrižen v živo. Pri striženju moramo paziti, da ne zarežemo v robove in da jih  samo nežno popilimo. Obnohtne kožico ne režemo. Z leseno palčko jo redno in nežno potisnemo nazaj in prav tako očistimo nohtne kanale. Obnohtno kožico negujemo z kremo ali serumom, ki so namenjeni njeni negi. Reden obisk pri pedikerki je pomemben zato, da le ta strokovno poskrbi za nego stopal in nohtov. Pouči nas, kakšna naj bo nega nog doma, rešuje probleme in nam svetuje, kako najbolje skrbeti za zdrava in negovana stopala in nohte. Lahko se prepustimo sproščujoči profesionalni masaži stopal in se odpravimo domov lahkih nog.«

Obleci jih

Kot smo danes opisali, lahko za lepe in urejene noge zelo veliko naredimo same. Redna in skrbna nega nog zmanjša tudi težave s stopali in nohti. Z urejenimi nogami in stopali se bomo počutile bolje in bolj samozavestno, s premišljeno izbranimi nogavicami, pa lahko seveda lepe noge in negovana stopala še dodatno poudarimo. Brez težav bomo oblekle tudi mrežaste nogavice, ki so odlična izbira za toplejše jesenske dni, ki še nedvomno prihajajo. V  ponudbi Svet nogavic lahko izberete mrežaste nogavice v različnih barvah in modelih. Naj vam negovane in lepe noge ter pravilno izbrane nogavice  nudijo veliko veselja in zadovoljstva tudi v prvih jesenskih dneh.  

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo