Se dovolj zavedamo pomena dobrih nogavic? Katere, kje in kdaj, zakaj?

Katere nogavice za katero postavo, katere nogavice v določenem letnem času in katere za določen slog oblačenja, katere za določeno raven oblačenja? 

Nogavice so seveda lep in nujen modni dodatek, so pa tudi zelo pomemben kos garderobe.

Če nam v mlajših letih še pristoji vse, kar oblečemo, bomo v zrelih ženskih letih določena pravila glede nošenja nogavic že poznale, jih ozavestile in seveda upoštevale. 

Zelo osnovno pravilo glede letnih časov je, da so seveda zelo primerne temnejše barve nogavic v hladnejših mesecih in svetlejše nogavice v toplejših mesecih. 

Tako kot vsak del telesa, tudi naše noge s svojim videzom in položajem ter gibanjem oddajajo v okolico sporočilo, s katerim izražamo določeno čustveno stanje. Dolge ženske noge še danes simbolizirajo seksualnost in ravno z ustrezno izbiro nogavic lahko to poudarimo ali omilimo. Razmislimo torej, kaj si želimo in naročimo ustrezne nogavice.

Nogavice so spomladi praviloma svetlejših barv.

Nogavice in različne postave

Danes lepotni ideal pomeni lepo in vitko telo in srečnim s tako postavo pristoji največ oblačil. Seveda pa je realnost mnogo bolj raznolika in barvita. Ljudje imamo različne postave in prav je tako. Ravno z oblačili lahko določene pomanjkljivosti popravimo in določene prednosti poudarimo. Potrebujemo zgolj malo občutka, znanja in kritičnosti. 

Če imate majhno in debelušno postavo, bodo vaše noge optično stanjšale temne, zadimljene nogavice. In seveda, kot smo že omenili, nogavice in čevlji naj bodo v isti barvi. Čevlji imajo lahko nekoliko višje, srednje debele pete. V nizkih petah lahko delujete okorno, v pretankih petah pa smešno.

Če imate postavo s širokimi rameni in ozkimi boki, boste pozorne na to, da bodo spodnji deli oblačil – hlače, krila in nogavice – svetlejši. Zelo učinkovito je tudi, če so spodnji deli oblačil s prečno črtastimi vzorci. Vzorec zaradi svoje zanimivosti pritegne pozornost.

Visoko in suhljato postavo lahko navidezno znižamo in zaoblimo. Pri tem lahko največ naredimo s svetlimi barvami nogavic, podobno kot svetle pa delujejo tudi sijoče tople barve, seveda v kombinaciji s čevlji z nizko peto. Zelo elegantno pa lahko delujejo tudi čevlji s srednjo peto.

Pri postavi s kratkim životom običajno noge delujejo predolge, zato bomo v tem primeru izbrale obutev z nizko peto in nogavice v drugi barvi, kot so čevlji.

Postava s širokimi boki in ozkimi rameni nam bo hvaležna za nogavice temnejših barv. Če bomo na spodnjih delih oblačila uporabile vzorce – recimo črte – naj bodo te navpične. Seveda to niso nujno črte v barvah, pač pa so lahko črte v materialu.

Pri postavi z dolgim životom bomo največ naredile z visokimi petami čevljev v isti barvi, kot so nogavice.

Nogavice in  slog oblačenja

Na naš osebni slog oblačenja pa seveda vpliva cel niz dejavnikov – od okolja in načina življenja do našega značaja. Nekateri uživajo v tem, da so opaženi, drugi potrebujejo več miru in manjšo pozornost, večina pa nas niha nekje vmes. Vsakemu posamezniku je v današnjem času dopuščeno, da v množici različnih ponudb izbere slog, ki najbolj ustreza njegovemu značaju in načinu razmišljanja. In prav od tega razmišljanja je zelo odvisna tudi izbira nogavic.

Pri naravnem slogu oblačenja je pri nogavicah poudarek seveda na funkcionalnosti, kreativni in dramatični slog oblačenja ljubita močne barve in tudi vzorce, romantični slog oblačenja bo izbral nežne barve in cvetlične vzorce tudi pri nogavicah medtem ko so za klasični slog najbolj običajna izbira črne in nogavice kožne barve. In celo fantovski slog oblačenja (govorimo seveda o ženskah), ki ljubi hlače, lahko z različnimi dokolenkami popestri in dopolni svoj outfit.

 Barvni outfit kot ga nosi Barbra Drnač.

Različne ravni oblačenja in nogavice

Kako je z nogavicami za različne ravni oblačenja? 

Dress code ali priporočilo o obleki za določeno priložnost zajema dvanajst različnih ravni oblačenja. 

Ta priporočila lahko označujejo tudi določen poklic, družbene skupine ali pa pripadnike različnih kultur. Veliko teh pravil je tudi nenapisnaih, vendar jih večina ljudi razume. Kadar smo oblečeni podobno, nam to daje občutek, da tudi podobno razmišljamo. Na ta način lažje komuniciramo in se  počutimo bolje, bolj varno.

Za dress code frak, dnevni frak in smoking so primerne zgolj in samo prosojne najlonke kožne barve. Za dnevni smoking ustrezajo prosojne enobarvne ter kožne ali temne barve. Koktejl obleka, temna obleka ter dnevna poslovna in sproščena poslovna obleka zahtevajo prosojne enobarvne nogavice, barvno usklajene z obleko. Nogavice različnih barv in debelin pa lahko nosimo pri sproščeni elegantni obleki, sproščeni obleki in obleki za prosti čas. Za športno oblačilo seveda izberemo športne nogavice.

Mrežaste nogavice se lepo podajo tudi k hlačam.

Majhna zanimivost za konec?

V nekaterih zgodovinskih obdobjih in v nekaterih predelih sveta veljajo ženska stopala za lepša, če so bolj nežna, ozka in kratka. Pravljica o Pepelki nam pripoveduje o strasti za majhnimi ženskimi stopali: Pepelkine sestre so si dale odrezati prste, da bi lahko obule sanjsko obuvalo. 

In ker lahko mi ravno s pravilno izbiro nogavic prikrijemo tako veliko pomanjkljivosti, nam seveda ne bo treba rezati prstov. Super, kajne?

Če ste še vedno v dvomih, katere nogavice so za vas najprimernejše, se s tem vprašanjem lahko obrnete tudi na pomoč stilistke. Včasih ima lahko že majhen stilski nasvet in namig neprecenljivo vrednost. 

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo