Smo si že velikokrat rekle, da smo prenerodne za nogavice? Ali pa imamo kakšno prijateljico, ki se vedno jezi, da jih prehitro strga? Nič hudega. Tanjše kot so, bolj so delikatne in prej se strgajo, ampak kar nekaj preprostih postopkov jim lahko precej podaljša življenjsko dobo. Tebi pa prihrani kakšen evro. Ker nismo »klasična« trgovina, ampak nam je pomembno tudi zadovoljstvo strank, si bomo sedaj pljunili v lastno skledo. 

Kje se najpogosteje trgajo?

Včasih so kakšne rešitve izredno enostavne, pa vendar se ne spomnimo takoj nanje. Posebno hlačne nogavice so zelo občutljive na nohte in suho kožo, ki pogosto nastane ob njih, saj jih slačimo in oblačimo tako, da pas vlečemo proti trupu. Špičasti konci nohtov ali trde kože se zapičijo med delikatna poliamidna vlakna kot nož in jih presekajo. Posebno zjutraj med oblačenjem in obiskom WC-ja. Sploh, če te pogosto tišči … 

Kako zmanjšati zatrganine? Enostavno.  

Uporaba bombažnih rokavičk! Te rokavičke so elastične in majhne, pašejo v vsako torbico in jih lahko dobiš pri nas. Tudi cena je ugodna, še posebej, če upoštevaš, da ti prihranijo na kupe strganih najlonk. Priporočamo jih ne le za hlačne nogavice, ampak kar za vse. Poliamid je izredno trpežen in močen material in verjetno si že slišala tudi zgodbo, da so kakšen stari Fičko za silo popravili kar tako, da so strgan jermen zamenjali ženske nogavice. Do prvega mehanika, seveda. Ta bi najlonke verjetno raje videl na nogah voznice ali sovoznice, ampak važno je bilo, da prideš varno domov. 

Z uporabo rokavic lahko rešimo marsikatero nogavico.

Kje se še nogavice rade zatrgajo? 

Na peti seveda. Stopala so, podobno kot roke, podvržena suhi koži in zatrganim nohtom. Nega je ključnega pomena, posebej po toplih poletnih dneh, ko nam morska sol in suh zrak razbrazdata trdo kožo. Obišči pedikerko ali pa s kakšnim strgalnikom odbrusi suho kožo, da ne bo več izgledala kot smirkov papir, ampak bolj kot »otroška ritka«. Pomagaj si še s kakšnimi mastnimi kremami (ne losjoni) s karitejevim maslom. Sicer smo se pa o tem že razpisali v tem članku, tako da imaš idej dovolj. Samo redno neguj in v obdobju enega tedna bo rezultat viden, nogavice pa cele. 

Trganje ob zadrgah?

Škornji in gležnjarji, ki nimajo zaščitenih zadrg ... Kako sploh lahko nekdo načrtuje čevlje brez zaščite pred zadrgo? Sej veš, tisti rob notranje podloge, ki se kot poklopec pomakne preko zadrge? Nekateri to imajo, medtem ko se na drugih nogavice cefrajo. Posebno ob kovinskih zadrgah. Če rada nosiš najlonke in škornje, ki nimajo zgoraj omenjene zaščite, ti svetujemo še kakšne dokolenke preko tvojih najljubših najlonk, ki bodo tako zdržale dlje. 

Pogosto obiskuješ WC-je?

Če si pogosta obiskovalka WC-jev ali pa si iz nekega razloga veliko »popravljaš« hlačne nogavice, ker ti med nogama lezejo dol, potem morda te niso najbolj idealna izbira. Ali pa vzemi takšne, ko so od znamke Miss-O, ki so odprte v koraku in rešiš nekaj težav kar takoj. Pa še bolj zdrave so, ker niso zaprte oziroma tvoji privatni deli lažje dihajo. Pa še bolj … grrrr … zapeljivo-vroče so!

Če strgaš samostoječo nogavico …

Načeloma nikoli ne strgaš obeh naenkrat, tako da ne rabiš zavreči obeh, če poškoduješ le eno. Kupiš nov par in imaš spet eno za rezervo. Podobno je pri nogavicah za pas, če so ti te ljubše. Če gledaš iz tega vidika, potem te nogavice niso nič dražje od hlačnih. Nekatere uporabnice so občutljive na silikonske obrobe, ki nogavico držijo na mesto. Če ne maraš hlačnih nogavic, ker te preveč utesnjujejo, razmisli o nogavicah za pas, ki teh silikonskih obročkov nimajo. Čeprav se zdijo na prvi pogled okornejše, so vse prej kot to. Poskusi in presenečena boš, ne pozabi pa na pas. Za obisk WC-ja (ali kaj »drugega«) enostavno obleci hlačke preko pasu – torej tako, da so trakovi spodaj. Če bi se odločila za trakove oziroma pas preko hlačk, pa pas odpni na zadnji strani kot nedrček in ga sleci z nogavicami vred do sredine stegen. Tudi ta postopek ni zapleten, ima le en korak več. Vsekakor pa ti ni potrebno odpenjati vsakega traku z nogavic. Da ti prej ne uide … 

Samostoječe se mi zrolajo dol

Pomembno je najti ustrezno številko. Vsak proizvajalec ima številke malenkost drugače označene, tako da št. 3 pri proizvajalcu številka 1 morda ne bo ustrezala številki pri proizvajalcu 2. Pretesna elastika lahko povzroči, da zgornji del tvojega stena izgleda kot zgornji del mufina (kolačka), če jih pa nosiš prenizko, pa lahko čipka zleze proti kolenom. V kolikor nisi prepričana, kupi dve različni številki in sama preveri, katera ti najbolje ustreza. Tisto potem kupuj še naprej. 

Se silikon ne oprijema več tako kot nekoč? Nogavičke zmeraj umivaj v mlačni vodi, nikoli v vroči, saj lahko ta spremeni sestavo silikona. Ko se silikon ne »lepi« na kožo kot bi se moral, se ti lahko začno dogajati tiste nočne more, ko so samostoječe nogavice namesto na stegnu, nekje pri gležnjih. Takrat ti predlagamo, da vatirano palčko zmočiš z razkužilom ali alkoholom in trakove premažeš. S tem se ti trakovi očistijo vseh olj, ki jih tvoja koža pušča na tkaninah in ponovno dobijo nekaj »lepljivosti«. 

Na koži se mi je pojavila rdečina od nošenja samostoječih nogavic

Lahko, da si alergična na silikon ali lateks. Poskusi samostoječe nogavice različnih proizvajalcev, saj nimajo vsi enakega silikona. Lahko pa je zgolj to, da jih moraš še enkrat (ročno) oprati v mlačni vodi in očistiti silikon. Tovarniško čiščenje včasih ne odstrani vseh kemikalij, ki se na njemu zadržujejo. 

Zamrzovalnik krepi vlakna nogavic … baje. 

Čeprav velja tovrstno početje za mit, pa bi naj vseeno delovalo. Nove najlonke zmoči pod vodo, daj jih v plastično vrečko in jih za nekaj ur postavi v zamrzovalnik. Pa nam sporoči svoje ugotovitve.

Luknjice pogosto nastanejo zaradi zatrgane kože.

Nikamor brez laka za nohte!

Se ti je naredila luknjica v nogavici in se ti ta veča? Hitro vzemi prozorni lak za nohte in luknjico polakiraj. Lahko jih tudi stisneš skupaj, da se luknjica zapre in ko se lak posuši (počakaj kakšne 3-4 minute), se luknjica ne bo širila. Tako jih boš lahko brez skrbi imela oblečene do konca dne, potem pa lahko romajo tudi v smeti. Ali pa jih lahko uporabiš kot kakšen pripomoček? Tudi o tem bomo nekaj napisali. 

Pa za konec?

Upamo, da smo ti olajšali nekaj preglavic, ki se nam, pogostim uporabnicam nogavic, vsekakor dogajajo. Če pa vseeno meniš, da tanke nogavice niso zate in raje posežeš po debelejših, pa ti priporočamo takšne iz mikrofibre. So tople, mehke, manj prosojne in bolj obstojne. Največkrat jih potrgamo na nožnem palcu oziroma na nohtu palca. Ampak! Če si vsaj malo spretna s sukancem in iglo, jih lahko tudi pokrpaš in ti bodo dobro služile še naprej. 

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo