Kaj so piškotki?

Piškotki ali "cookies" so majhne datoteke, ki nosijo informacijo o vaši elektronski napravi, s katero dostopate na našo spletno stran. Pri vstopu, se vaši elektronski napravi avtomatično dodeli piškotek. Pri vnovičnem obisku vam vaša naprava olajša vpis na našo spletno stran, mi pa prejmemo informacijo o vaši aktivnosti na naši spletni strani (ne pa tudi o uporabniku naprave). Shranjevanje piškotkov je popolnoma pod vašim nadzorom oziroma nadzorom vašega brskalnika. Tam lahko shranjevanje piškotkov dovolite ali onemogočite. 

Zakaj so piškotki koristni in ali lahko škodujejo mojemu sistemu?

Večina spletni trgovin uporablja piškotke, saj so koristni tako za vas kot za nas prodajalce. Uporabniku velikokrat olajšajo delo, saj ga na že obiskani spletni strani prepoznajo; omogočijo mu lažji vpis na stran, zapomnijo si nedokončan nakup, ki ga uporabnik lahko dokonča tudi ob naslednjem vstopu, priporočajo mu vsebino, ki ga zanima ipd. Prodajalci pa se s pomočjo piškotkov prilagajamo navadam in potrebam naših strank; ugotavljamo, kateri so tisti artikli, po katerih je povpraševanje večje, kar nam pomaga pri nabavi in vodenju zalog. 

Kaj pravi zakon?

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1) je stopil v veljavo že z letom 2003, s 15.6.2013 pa je dobil dodatek o uporabi piškotkov in njihovih informacij, shranjenih na elektronskih napravah (računalnikih, prenosnih telefonih in tabličnih računalnikih). 


Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo