profesionalni pas za nogavice

Kaj se je zgodilo s pasovi za nogavice? 

 
Čeprav je bil včasih pas za nogavice pomemben del garderobe, je ob prihodu hlačnih nogavic okoli leta 1960 njegova uporaba počasi pričela nazadovati. Po letu 1970 so se pričela množično pojavljati tudi minikrila, ki so še pospešila povpraševanje po hlačnih nogavicah, kar je pasove potisnilo na stranski tir. Njihova usoda se je zdela povsem jasna; povozil jih je čas. Podjetja, ki so se ukvarjala z izdelavo spodnjega perila so opustila ta program, nekatera druga, ki so izdelovala klasične nogavice pa, so propadla ali pričela z izdelavo hlačnih nogavic. Le tako so lahko ostala v koraku s časom.
 
Ali se zgodovina ponavlja?
 
Prodaja in izdelava pasov za nogavice kot samostojnega kosa perila ali kot del spodnjega perila (hlačk) se ponovno prebuja. Ne samo, da raste povpraševanje po "enostavnejših" oziroma cenejših modelih za posebne priložnosti, ampak tudi po klasičnih retro krojih, ki so izdelani tako dobro, da je marsikatera uporabnica zamenjala svoje hlačne ali samostoječe nogavice za klasične, ki se pripnejo na pas. Mnogo je k temu pripomogla tudi moda kril, ki so se ponovno postavila ob bok hlačam kot zelo priljubljenemu oblačilu žensk. 
 
V čem je prednost pred hlačnimi in samostoječimi nogavicami? Kakšne so slabosti?
 
Vsake nogavice imajo svoje prednosti in slabosti. Slednjih ni veliko, lahko pa izpostavimo ključne; pod oprijetimi oblačili se pas in nogavice lahko opazijo in ne podajo se najbolje h krajšim krilom. Bistvo bi naj bilo očem skrito, mar ne? Druga slabost je, da bomo morda zmešale kakšno moško glavo. Mnogim moškim se zdi to oblačilo tako privlačno, da ga z veseljem kupujejo svojim izbrankam. 
 
Nogavice za pas
 
Dobre lastnosti so, da so nogavice za pasove ugodne, pri poškodbi ene nogavice ne rabimo zamenjati obeh, nimajo silikona, ki bi nas stiskal okoli nog in so precej bolj zračne od hlačnih in tudi samostoječih nogavic. Tiste, ki se nam hlačne nogavice nogavice nabirajo med nogama ali nam samostoječe nogavice polzijo z noge, bomo cenile tudi obstojnost nogavic na naših nogah. 
 
Pri oblačenju je pomemben čas, ki ga zjutraj nimam. Vendar...
 
Ni vse tako črno. Pripenjanja na pas se priučimo prej kot v 5-ih minutah. Večje kot so zaponke, prej smo gotove. Po nekaj oblačenjih, razlike med hlačnimi ali samostoječimi in klasičnimi nogavicami s pasom, skoraj ni. 
 
Kaj pa bolezni in vnetja "tam spodaj"?
 
S pojavom hlačnih nogavic so se pri marsikateri pojavila tudi vaginalna vnetja. Zrak namreč ne kroži več, vlaga in toplota pa sta idealna pogoja za glivične okužbe. Pri uporabnicah samostoječih in nogavic za pas je tega precej manj, saj je predel mednožja prekrit z manj sloji tkanine. Klasične nogavice imajo pred samostoječimi tudi to prednost, da nimajo silikona, ki bi nas stiskal ali povzročal srbečico. Nekatere ženske so na silikon celo alergične.
 
Pas kot pas. Zakaj so nekateri dražji? 
 
Nekako podobno kot pri izbiri avtomobila. Z vsakim lahko prideš od točke A do točke B, bistvenega pomena pa je udobje. Cenejši pasovi lahko lezejo dol, se zažirajo v pas, nas ovirajo pri hoji ali pa se celo hitro uničijo. So idealni za med 4 stene, vendar so le bleda senca kvalitetnejših pasov. Ti so večinoma dražji, imajo debelejše trakove za pripenjanje nogavic, železne zaponke in so udobno krojeni. Z mnogimi lahko celo prikrijemo kakšen odvečen kilogram. Na kvaliteten pas med nošenjem pozabimo...
 
Primerjava pasov za dnevno uporabo in spalnico
 
Kako vem, kateri mi ustreza?
 
Preprosto. Pas paše na pas. Izmerimo obseg našega pasu in poiščemo ustrezno velikost pasu. Ko ga nadenemo, ga še zmeraj lahko reguliramo do določene stopnje. Pozorne moramo biti na to, da pas lepo sedi na bokih in nas ne tišči. V nasprotnem primeru bi lahko zlezel z njih. 
 
Težava z WC-ji? 
 
Je ni, čeprav se vam morda zdi, da bo potrebno spet vse odpet. Na hrbtni strani se odpne le pas in ga slečete z nogavicami vred. 
 

Ob katerih letnih časih se nosijo?

Kadarkoli, da vas le ne zebe preveč. Poleti poskrbite, da so nogavice tanke, pozimi pa naj bodo debelejše. Po želji lahko oblečete tudi podkrilo za oblikovanje postave, s katerim lahko prikrijete kak širok pas pod odprijetimi oblačili. Nogavice za pas pa lahko enostavno naredite kar same, kar vam bomo opisali v naslednjem članku. 

Pas za nogavice

 

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo