Samostoječe nogavice

Se prvič srečuješ s samostoječimi nogavicami?

Že ime pove, da je namen teh nogavic, da se same obdržijo na nogi in ne potrebujejo dodatne opore kot je na primer pas ali podvezica. Izhajajo iz klasičnih nogavic, ki se pripenjajo na pas, vendar imajo te nogavice v čipko, kjer se nogavice končajo, vdelan poseben raztegljiv silikonski  obroček, da  ostanejo na svojem mestu. V veliki večini primerov za oporo nogavic skrbita kar dva takšna obročka, ki se nahajata v širini čipke.

Kdaj so se prvič pojavile?

Čeprav so se na tujem tržišču prvič pojavile leta 1967 pod znamko Pretty Polly, resnega preboja tako na slovenskem kot tujem trgu niso doživele vsaj 30 let vse do leta 2000. Bile so manj udobne od hlačnih nogavic, saj je bila elastika premočna ali preohlapna, bile so precej dražje od drugih nogavic pa tudi izbire je bilo zelo malo.  

Samostoječe nogavice danes?

Pravi preboj teh nogavic in povpraševanje se je pričelo med letom 2005 in 2008. Sicer je prodaja še vedno precej zaostajala za hlačnimi nogavicami, vendar so samostoječe vse bolj pridobivale na veljavi. Pojavljale so se v filmih, v oglasih in literaturi, kar je spodbudilo ženske, da so se pričele poigravati z mislijo o nakupu takšnih nogavic. Ne nazadnje so precej bolj ženstvene in zapeljive od hlačnih nogavic. Verjetno že veste, da jih moški obožujejo na ženskih nogah.

Samostoječe nogavice in čipka

Zakaj nositi samostoječe nogavice? In kdaj?

Samostoječe nogavice imajo precej prednosti pred hlačnimi nogavicami. Slednje se nam največkrat zatrgajo prav med oblačenjem in slačenjem, dnevni obiski WC-ja pa to možnost še povečajo. Samostoječe nogavice pa oblečemo in slečemo le enkrat na dan, tako da je možnost za natrganje precej manjša. Vsekakor je priporočljivo v torbici imeti še rezervni par. Oziroma le eno nogavico, saj zamenjamo le tisto, ki se nam je strgala. Priročno, mar ne? Pri hlačnih nogavicah bi zaradi ene strgane nogavice morali zavreči obe.

Še ne 10 let nazaj, so se te nogavice običajno nosile za posebne priložnosti, sedaj so pa že vsakodnevna stalnica. Najpogosteje se te nogavice nosijo v prehodnem obdobju leta; jeseni in spomladi, ko so dnevi  topli, jutra in večeri pa hladni. Seveda se lahko nosijo tudi poleti in pozimi, saj poznamo različne debeline oziroma gostoto tkanja.

Kakšne so pa debeline? In kakšne so barve?

Debeline oziroma gostota tkanja je od 8 DEN do 80 DEN ali več. Nižja kot je številka, tanjše so in obratno. Ženske najpogosteje posegamo po 20 DEN-skih nogavicah, saj so ravno prav debele, da nam ni premrzlo in ne prevroče. V poletnih dneh se žuljem lahko izognemo z 8 DEN-skimi nogavicami, ki preprečujejo drgnjenje kože in materiala naše obutve, pozimi pa lahko manj udobne hlačne nogavice, ki se nam zažirajo v pas, nadomestimo z debelimi samostoječimi. Debelejše kot je tkanje, večja je tudi obstojnost materiala. 

Debele samostoječe nogavice

Čeprav mnoga podjetja izdelujejo nogavice le v črni in kožni  barvi (ter njenih odtenkih), imamo mi precej pisano paleto – tudi do 17 različnih barv, ki zajemajo tudi rdeče, rumene, vijolične, modre in druge barve. Imate svetlo zeleno bluzo in nimate pripadajočega kosa oblačila? Zakaj ne bi svojih nog »obarvale« v isti odtenek?

Kakšno velikost naj izberem, da mi bo ustrezala? Na kateri višini se nosijo te nogavice?

Čeprav je čipka teh nogavic zelo raztegljiva, so te nogavice lahko neudobne, če kupimo premajhne ali pa lezejo dol, če izberemo preveliko številko. Ampak nobene panike. S šiviljskim metrom si izmerite obsega stegna na višini, kjer bi si želele, da se nogavica konča in odšteje (najmanj) 3-4 centimetre od te vrednosti. Nekatere jih raje nosijo tik nad koleni, druge pa tik pod zadnjico. Če je recimo obseg vašega stegna 47 cm, bi bile za vas primerne nogavice št. 3, ki imajo velikost neraztegnjene čipke 44 cm. Sicer pa imamo velikosti tudi do številke 5! Če bi bile v dvomih o vaši konfekcijski številki, nam pišite na info@svet-nogavic.si ali nas pokličite med 16:30 in 20:30 na številko 068/12-74-74 in z veseljem vam bomo svetovali.   

Velikost samostoječe nogavice

Mrežaste in gladke nogavice? Kakšne mi priporočate?

Tako ene kot druge imajo svoje prednosti in slabosti. Mrežaste so bolj obstojne in bolj zračne, kar je posebej primerno za vroče poletne dni, gladke so pa prijetnejše na otip, vendar manj obstojne. Nam so všeč tako ene kot druge. Obstajajo tudi takšne, ki so nekje vmes; mreža je tako drobna, da izgledajo kakor gladke iz poliamida, vendar so precej obstojnejše. Če bi vas takšen model nogavic zanimal, nam pišite in vam jih lahko naročimo.

Pranje, sušenje in vzdrževanje?

Vsekakor priporočamo ročno pranje ali pa v mrežasti vrečki, če jih boste prale v pralnem stroju. Te vrečke imajo vse bolje založene trgovine in megamarketi.

Pri sušenju moramo paziti, da jih pogosto ne izpostavljamo sončnim žarkom (posebno poleti), saj lahko UV žarki poškodujejo niti, tako da se lahko potem nogavice hitreje strgajo. Najbolje jih je sušiti v notranjih prostorih na suhem zraku.

Pri pogostejšem nošenju se silikon lahko oslabi in ne drži več tako kot ob prvem nošenju, saj se na njemu naberejo nečistoče. Predlagamo, da očistite silikon z alkoholom in vatirano palčko, tako da bo ponovno dobil dober oprijem. Nanašanje krem in losjonov neposredno pred nošenjem lahko oslabi funkcijo silikona, ki preprečuje zdrs nogavic. Počakajte, da se krema vpije v kožo in šele potem oblecite nogavice. Ali pa preprosto izpustite tisti predel, ker se bo silikon dotikal kože.

Ali lahko samostoječe nogavice nosim s pasom za nogavice?

Lahko, ni pa potrebno. Verjetno vas bodo trakci celo ovirali, ker bodo nogavice želele ostati na mestu, trakovi pasu pa jih bodo vlekli navzgor; nerodno posebno pri sedenju. Če bi želela obleči pas za nogavice, vam svetujemo nogavice brez silikona, ki so za to najbolj primerne.

Te nogavice niso primerne za oprijeta oblačila. Je to res?

Pod oprijetimi oblačili se včasih opazi obrise čipke, posebej pri sedenju ali sklanjanju, ko se krilo ali obleka napne. Rešitev? Izbira krila temnejše barve ali pa oblečete daljšo spodnjo majico (kombinežo) oziroma podkrilo, ki bo prikrilo konture. Kaj pa hlače? Pod širokimi hlačami so neopazne, prav tako pod kavbojkami. Vsekakor vas spodbujamo, da jih poizkusite in nam zaupate vaše mnenje!

Ponudba samostoječih nogavic

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo