Se še spomnite tistih zgodb staršev in starih staršev, da si z žensko najlonko lahko popravil dobrega starega Fička, če se mu je strgal jermen? Uporabnost tega kosa ženskega oblačila ima izjemne razsežnosti. 

Prav gotovo so se vam že kdaj strgale nogavice oziroma najlonke, ki so nato romale v koš za smeti. Od sedaj naprej tega več ne boste počeli, ker vam bomo zaupali nekaj nasvetov, kako lahko odslužene nogavice uporabljate naprej. Le da ne na vaših nogah. 

Sedaj moramo le počakati na ta »nesrečni« moment, ko si strgamo najlonko, v naslednjem koraku pa se bomo lahko odločile, kje in kako bomo strgano nogavico uporabile.

Nogavica kot opora za rastline

Pometanje z metlo včasih ne prinese povsem zadovoljivih rezultatov, saj je šop metlinih ščetin preredek, da bi z njimi ulovile majhne drobce kot so drobtine in prah. Preko metline glave napnite staro najlonko in presenečeni boste, koliko dlak, prahu in drugih drobnih delcev bi zgrešili s ščetinasto metlico. Vse tisto, kar bi lahko metline ščetine izpustile, se sedaj ujame v drobne nitke vaše stare najlonke.

Ker najlon (poliamid) zaradi statike pritegne prah, je krpa iz vaših nogavic izjemen pripomoček pri težje dostopnih delih. Npr. pod hladilnikom ali sedežno garnituro. Si predstavljate, koliko prahu se nabere prav tam, kamor s sesalcem ne sežete? Okoli tanke palice, ki je dovolj ozka, da se bo prerinila skozi špranje, navežite nogavico in si sestavite vaš novi pripomoček za brisanje prahu na težko dostopnih mestih. Ne boste verjeli, koliko »muck« prahu se bo prijelo na poliamidna vlakna vaše nogavice.

Preparatov za čiščenje lesenih tal je ogromno. Za pravi lesk pa je poskrbi prav vaša zavržena nogavica. Napnite jo preko krpe s katero pomivate tla in jih zloščite do bleščečega sijaja. Rezultati bodo osupljivi.

Ponošene najlonke se izkažejo tudi v kopalnici pri čiščenju banje, umivalnika, tuš kabine ali stranišča. Zvitje stare najlonke v klobčič in dobite super mehko gobo, ki bo očistila vso trdovratno umazanijo.

Včasih zna biti pravi izziv tudi kakšna drobnarija, ki nam pade na kakšno težko dostopno mesto kot npr. za pralni stroj, za sedežno garnituro, omarico, pod posteljo… Najlonko napnite preko sesalne cevi vašega sesalnika in naenkrat se bo ta izkazala za odličen pripomoček pri pobiranju s tal.

Nogavico lahko napnete preko cevi sesalca

Mrzlično iščete cedilo, da bi lahko odcedili vodo, v kateri so se kuhale testenine ali krompir? Vzemite čiste hlačne nogavice in zavozlajte nožna dela med seboj, da hrana ne bi ušla v katero od nogavic. Napnite hlačni del nogavice preko zgornjega dela posode in vodo odlijte. Podobno lahko naredite tudi pri odcejevanju čaja

Imate vrt ali sobne rastline, ki potrebujejo oporo za rast? Odsvetujemo privezovanje rastlin na oporo z vrvjo, saj se pri rasti steblo rastline lahko poškoduje in vrv zajé v rastlino. Stare nogavice narežite na trakove in jih uporabite namesto vrvi. Nogavice so namreč raztegljive in zato rastline med rastjo ne bodo poškodovale. 

Pri presajanju rastlin v plastične lončke nam zemlja pogosto uide skozi luknjice na dnu plastičnega lončka. Svetujemo vam, da tanko nogavico napnete preko lončka preden vanj natresete zemljo. Tudi presajanje na vrt je tako enostavnejše, saj rastlino lahko presadite z zemljo vred. Če je nogavica dovolj tanka, čez čas razpade, tako da bo lahko koreninski sistem svobodno rastel naprej. Lahko jo pa seveda tudi strgate, ko rastlino položite na novo mesto.

Staro nogavico lahko napolnite s česnom ali čebulo in tako poskrbite za ustrezno skladiščenje. Pri tem lahko tudi za vsako glavico česna ali čebule naredite vozel. Tako se bo česen lepše sušil, čebuli pa bo svež in suh zrak preprečil prehitro gnitje. Ko želite vzeti čebulo ali česen, le odrežete najnižji del nogavice, naslednji vozel pa bo preprečeval, da vse glave čebule ali česna padle skozi odrezan del nogavice.

 Nogavico lahko uporabimo za skladiščenje česna ali čebule

Pranje delikatnih tkanin v pralnem stroju je včasih prava nočna mora. Tudi nogavic. Če nimate pralne vrečke, si lahko svojo naredite kar doma. Uporabite debelejše zavržene nogavice in jih napolnite s stvarmi, ki bi se med pranjem lahko natrgale. Nogavico na koncu zavozlajte in jo položite med druga oblačila v centrifugo. Tako se bodo nogavice ali delikatne tkanine ohranile dlje časa.

So vam takšni nasveti všeč? Pišite nam, če tudi vi poznate kakšno uporabno vrednost starih nogavic in z veseljem jo bomo objavili. 

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo