Mnogokrat gremo pri oblačenju po najlažji poti, saj nam vedno primanjkuje časa. Običajno izbira oblek poteka zjutraj, preden se odpravimo v službo ali po opravkih in je časa za razmislek izredno malo. Čeprav na izbiro obleke vpliva tudi razpoloženje, bo mnogo lažje, če si že zvečer pripravimo kombinacijo oblačil za naslednji dan. Včasih nam je kakšna res všeč in takrat je najbolje, da se kar fotografiramo in sliko shranimo na telefon. Tako bo izbira naslednjič res mnogo lažja.

Popestrimo izgled naših nog v barvnih nogavicah.

Kakšna obleka z barvo nogavic?

Kombinacije barvnih nogavic in oblek so kompleksnejše kot si mislimo. Najvarnejša izbira so črne ali kožne nogavice, ki dopuščajo mnogo barvnih kombinacij. Oblečemo lahko zeleno, rumeno, rdečo ali vzorčasto obleko, pa bodo kožne ali črne nogavice zmeraj dobro dopolnile celostno podobo. Tako kot vse prednosti, pa imajo tudi nekaj slabosti. Če bi želele poudariti noge, izbira črne ali kožne barve ni najboljša izbira. Še posebej, če so vaše noge vitke in izberete nevtralno barvo debelejših nogavic. V kolikor želite poudariti dizajn vašega zgornjega oblačila, je to dobrodošlo. Če pa obleka ni »nič posebnega« in ne poudarite niti vaših nog, potem lahko izgledate dolgočasno.

Pazljivo z barvami. Izogibajte se preveč kombinacijam intenzivnih ali sorodnih barv.

V likovni teoriji je tako, da med seboj lahko kombiniramo komplementarne barve, ki so večinoma sestavljene iz ene tople in ene hladne barve (npr. oranžna in modra). Pri oblačilih lahko kombiniramo tako pastelne kot zelo pigmentne barve med seboj, tudi temnejše in svetlejše. Izogibajmo se le kombinacije sorodnih barv kot so rumena in rdeča ali svetlo modra in temno modra, saj lahko hitro izgledamo preveč monotono ali pa preveč pisano. Predlagamo, da eksperimentirate z barvami. Potrebujete le veliko zrcalo (ki ga ženske običajno imamo nekje v stanovanju), omaro oblek in kakšnega domačega modnega kritika, ki v času našega pomerjanja oblek ne bo gledal nogometne tekme. Izogibajte se kričečim barvnim kombinacijam (torej, močnim barvam), ker zahtevajo precej modnega poznavanja, s pastelnimi odtenki ali kombinacijo temne in svetle barve pa bomo le redko zgrešile pravilno modno smer.

Ste za varno izbiro?

Če imate sivo, črno, rjavo ali belo obleko, potem lahko svoje noge obarvate v poljubno barvo. Na sebi imejte še kak manjši modni dodatek v barvi nogavic kot je na primer šal ali pas in izgledale boste brez dvoma perfektno. Imate še čevlje v barvi nogavic? Včasih se lahko tudi to izkaže kot zelo dobro dopolnilo k vašim nogavicam.

Barvne nogavice se dobro podajo k nevtralnim oblačilom.

Obleka in vzorčaste nogavice?

Pri izbiri vzorcev moramo najprej paziti na barvo nogavic, ki zahteva poznavanje prejšnjega odstavka. Najbolje je začeti pri črnih vzorčastih nogavicah. S tako varno kombinacijo bo možnost »modnega kiksa« precej manjša. Na kaj moramo paziti? Predvsem to, da naslednje oblačilo, ki je nogavicam najbližje, ne bo v istem vzorcu. Bodisi so to lahko čevlji ali pa obleka oziroma krilo. Seveda pa ni nič narobe, če je bluza ali šal v vzorcu naših nogavic. Lahko tudi kak drug detajl.

Priporočljivo je, da se izogibamo kombinacijam podobnih vzorcev, saj lahko iz reda hitro nastane zmešnjava. Obleka v črtastem vzorcu, nogavice v karo vzorcu in pikasti čevlji verjetno ne bodo šli skupaj.   

Kaj pa barve in debelina nogavic?

Bodite pozorne na to, da debelejše kot so nogavice, bolj intenzivna bo barva in obratno. Tanjše kot bodo nogavice, več kože bo prosevalo skoznje. V veliko primerih temnejša barva oblačila ne bo predstavljala večje težave, četudi bodo vaše nogavice zaradi prosojnosti v svetlejšem odtenku.

 Debelejše kot so nogavice, bolj intenzivna je barva.

Za konec?

Sedaj, ko poznamo nekaj smernic, ki bi se jih naj držale pri kombinacijah nogavic in oblačil, lahko pričnemo z eksperimentiranjem. Iz omare izvlečimo vse naše nogavice in obleke, med katerimi se bo verjetno našla tudi kakšna pozabljena in jo bomo izredno vesele, pripravimo ogledalo, nakar lahko pričnemo z lastno modno revijo. Ne pozabite! Ko si boste všeč, se fotografirajte in shranite najljubše kombinacije. Tako bo izbira oblačil v jutranji naglici mačji kašelj. Če seveda ne bo kak del oblačila še vedno v čakalnici pred pralnim strojem. 

Če barvnih nogavic še nimate, pokukajte TUKAJ (klik)

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo