Nogavice so lahko tudi poletno oblačilo. Izberite fine tanke nogavice, ki bodo dihale kot vaša druga koža.

Jih potrebujemo ali ne?

Odgovor na to ni preprost, ker je odvisen od vsakega posameznika in nekaterih zunanjih dejavnikov kot je npr. vreme ali pa kodeks oblačenja. Enostavno bi lahko odgovorili z: »Ko in če jih potrebujete.« Poleti nogavic običajno ne nosimo, ker nas ne zebe v noge. V kombinaciji s sandali tudi ne izgledajo zelo modno, posebno kakšne debelejše z ojačanim prstnim ali petnim delom.
Pogoji pa seveda niso za vse enaki. Klimatizirani prostori, otiščanci in žulji, ki pogosto nastanejo pri nošenju obutve na golo nogo, kodeks oblačenja, del Slovenije v katerem živimo, vreme ipd.

Nogavice ščitijo pred nastankom žuljev ali otiščancev

To ne pomeni, da otiščancev ali žuljev ob nošenju nogavic ne morete dobiti, vendar je možnost manjša, saj se koža ne drgne neposredno ob obutev. Pri neudobni obutvi bodo ti nastali v vsakem primeru. Če torej nosite zaprte salonarje ali balerinke, svetujemo zelo tanke nogavice, ki bodo služile kot druga koža. Pa pri odprtih sandalih? Tudi tam jih lahko oblečete. Izberite le tak model, ki ima neopazen šiv na prstnem delu ali pa preprosto izberete nogavice brez prstnega dela.

Nogavice z »odprtimi prsti«?

Odprti čevlji ali sandali se običajno nosijo na boso nogo, vendar tanke nogavice našim nogam dodajo lepšo in bolj gladko teksturo (manj vidnih žilic), hkrati pa se usnje, platno ali plastika neposredno ne dotika naše kože. Če nosite sandale s peto, bodo takšne nogavice prava izbira, saj boste na prstih obdržale oprijem (da vam stopalo po čevlju ne bo drselo), hkrati pa se ne bo opazilo, da sploh nosite nogavice.

Nogavice z odprtim prstnim delom so primerne za sandale.

Glivice?

Pravijo, da se glivice pojavijo zaradi nogavic, dejansko se pa zaradi preveč zaprtih čevljev. Tanke ženske nogavice zelo dobro prepuščajo zrak. Občutek je povsem takšen, kot če jih ne bi nosili, pa vendar med čevelj in kožo dodajo plast blaga, ki omogoča boljšo cirkulacijo zraka. Priporočamo 8, 10 ali 15 denske nogavice, ki so izdelane posebej za poletne dni. V njih vam zagotovo ne bo prevroče.

Kaj sploh so DEN-i?

DEN v preprostem odgovoru pomeni gostoto tkanja. Več kot je DEN-ov, večja je gostota tkanja, bolj »tople« bodo nogavice. In obratno. Manj kot jih je, tanjše bodo. Slaba stran tankih nogavic je le ta, da so manj obstojne kot debelejše nogavice. Nogavice se največkrat zatrgajo zaradi suhe in razpokane kože. Redna nega nog z kremami in balzami lahko vašo kožo naredi bolj voljno in mehko, zaradi česar bodo tudi vaše nogavice zdržale dlje.

Hlačne, samostoječe ali nogavice za pas?

V kolikor ne marate samostoječih ali nogavic za pas, izberite tanke hlačne nogavice. Težava pri hlačnih nogavicah je le ta, da v razkoraku zadržujejo toploto, kar ni dobro za intimne predele. Priporočamo izbiro zelo tankih nogavic ali nogavic, ki so odprte v koraku. Čeprav so za marsikoga preveč izzivalne, so vsekakor tudi bolj »zdrave« od navadnih. Tega tako ali tako ne bo opazil nihče.

Samostoječe so veliko boljše v mnogo pogledih, saj pokrivajo le del telesa, kateremu so namenjene – noge. Slaba stran je, da jih težko oblečemo na zelo kratke obleke, saj lahko rob nogavic pokuka izpod krila.

Nogavice za pas podobno niso primerne za kratke obleke, so pa zelo udobne za poletne dni, saj omogočajo, da vaša koža diha tudi v intimnem predelu, se ne oprijemajo stegen s silikonskimi obročki kot samostoječe nogavice in zato ne povzročajo potenja nog.

POMEMBNO: vse nogavice pa bodo med hojo preprečile drgnjenje zgornjega del nog (stegen), kar pri določenih uporabnicah predstavlja velik problem pri nošenju kril. Ali obstoja tudi alternativa?

Nosite le balerinke ali »startaske«?

Za nizko obutev so zelo primerne stopalke, ki kot že ime pove, pokrijejo le stopalo. Zataknejo se za prste in peto ter ne pokrijejo narta. Obstajajo tako bombažne kot čipkaste.

Trakovi, ki preprečujejo drgnjenje stegen

Nov hit, ki omogoča brezskrbno sprehajanje brez nadležnega drgnjenja noge ob nogo, so trakovi oziroma čipka, ki se stegna oprime podobno kot tista na samostoječih nogavicah. Vendar brez nogavice. Kaj je bistvo te inovacije? Posebno pri močnejših stegnih se ta med hojo drgnejo ena ob drugo, kar lahko povzroča srbenje ali celo boleče drgnjenje. Posebno, če je zunaj vroče in je naša koža vlažna. Trak sicer ne prepreči drgnjenja, zaščiti pa kožo.

Trakovi za stegna so primerni za vse tiste, ki zaradi drgnjenja nog druge ob drugo težko hodijo.

Perilo za oblikovanje postave

Čeprav je zunaj vroče in želimo na sebi imeti čim manj oblačil, je velik hit poletja tudi perilo, ki naše linije izoblikuje do skorajšnje popolnosti. Hlačke za oblikovanje postave so izdelane tako, da podobno kot zgoraj omenjeni trakovi preprečijo drgnjenje kože med hojo. 

Bambus nogavice

Kratke nogavice iz bambusovih vlaken so zelo zračne, poleg tega pa zadržujejo kar 70 % manj bakterij kot bombažne. Svetujemo jih tudi ljudem z diabetesom. 

Negujte pete, da jih ne strgate

Da bi vaše nogavice imeli čim dlje oziroma da se vam ne bi prehitro strgale, vam svetujemo, da dnevno negujete vaša stopala. Posebno poleti, ko veliko hodimo bosi, se na podplatih koža pogosto osuši in se lušči. Takšna trda koža lahko poškoduje tanka poliamidna vlakna. Kako odstraniti takšno kožo? Priporočamo brusilnik za pete ali grobo pilo za nohte, nato pa nanos kakšne mastne kreme, ki bo kožo ponovno navlažila.

Če se vam nogavice slučajno zatrgajo, imejte v torbici prosojni lak za nohte in ga namažite okoli luknjice, da se ta ne začne širiti. Ali pa najboljše še kak par rezervnih nogavic. Te so v hladnejših jutrih ali po dežni ohladitvi tako ali tako nepogrešljive.

 

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo