Ali se pasovi za nogavice še nosijo? Ja, zmeraj bolj! Morda ga ima prav tvoja sodelavka pod obleko, ampak ker so diskretni, se ne opazijo. Res je bilo obdobje od 70. let prejšnjega stoletja pa nekje do leta 2015 zatišje na področju pasov, ker so jih modne smernice (oprijete ali krajše obleke in hlače) potisnile na stran in se je že zdelo, da se ne bodo nikoli več vrnili. Vsaj ne izven spalnic. Ampak kako zelo smo se motili. Seveda se tudi takšni romantični kroji še vedno prodajajo, vrnili pa so se tudi tisti za vsakodnevno uporabo. Se sliši zanimivo? Beri naprej, da izveš, zakaj.

Nosi jih mlado in staro!

Velikokrat smo dobili povpraševanje starejše populacije, »če imamo kaj pasov«, zato smo našo nogavičarsko ponudbo razširili tudi na to področje. Naša najstarejša uporabnica je stara 86 in z zadovoljstvom pove, da nogavic za pas ne morejo zamenjati nobene druge. »Udobje in zdravje sta na prvem mestu,« pravi in doda, da je vesela, da imamo tolikšno ponudbo pasov in nogavic zanje.

Po teh pasovih in nogavicah posegajo tudi ženske v zrelih letih in tudi mlajše, ki dajo nekaj na ženstvenost in zapeljivost. Nehote jih takoj povežemo s Pin-Up dekleti nekje iz sredine prejšnjega stoletja, ki so bila oblečena v modne kroje širokih kril do kolen in z oprijetim zgornjim delom. Ta moda je bila všeč vsem, ni res? Sploh, če je bilo blago potiskano s kakšnimi pikami. Oh, čista romantika.

Retro pasovi za nogavice so krasna dopolnitev tvoje garderobe.

Moj prvi pas in kako za izbrati?

Znanstvene fantastike ni. Izmeri si obseg svojega (!) pasu in preveri, katera velikost pasu (obseg) bi ti najbolj odgovarjala. Pas se ti mora oprijeti pasu, vendar te ne sme preveč stiskati. Mora ti biti udoben, da sploh ne veš, da imaš oblečenega. Ko ga zapneš, ti mora obsedeti na bokih in ti ne sme lezti dol. Če si izbrala pravšnjo velikost, si lahko brez skrbi. Najbolje je, če je obseg tvojega pasu ravno v srednji vrednosti konfekcijske številke pasu - npr. M 60 – 70, medtem ko je tvoj obseg 65 cm. Raje malo manj kot več ker sicer leze dol.

Na hrbtni strani ima večina pasov kaveljčke kot nederček, tako da si ga lahko tudi širiš in ožaš. Sej veš, da vsak dan nimaš povsem istega obsega. Kakšna dobra večerja, pa ga boš morala nastaviti za kaveljček ali dva. Ampak to je to. Nobene filozofije. Se bojiš, da bi ti bil pas za nogavice pretesen? Imamo tudi razširitve za pasove, podobno kot te obstajajo za nedrčke.

Kaj narediti s trakovi?

Ko boš oblačila nogavice, sedi na rob stola in si rob nogavice pripni na trakove. Sprednje trakove nastavi na najkrajšo udobno razdaljo, zadnje pa prav tako, le da bodo ti v sedečem položaju daljši od sprednjih. Zakaj tako? Zato, ker večino dneva presedimo in bi se ti zadnji trakovi zažrli v zadnjo plat, kar pa ne bi bilo najbolj udobno. Eni pasovi imajo tudi vmesne trakove (med sprednjimi in zadnjimi), ki si jih lahko poljubno nastaviš.

Si moram za obisk stranišča odpeti vse trakove?

Zelo na kratko; NIKAKOR! Trakove pusti pripete na nogavice. Sta pa dva načina nošenja spodnjih hlačk, kar vpliva na to, kako boš pas oziroma hlačke slekla.

Način A je najbolj enostaven in sicer, da hlačke oblečeš preko pasu. Trakci za nogavice bodo tako za spodnjimi hlačkami. Hlačke slečeš, kakor da ne bi imela oblečene samostoječe nogavice in urediš, kar imaš za urediti.

Način B ima en korak več, ker imaš hlačke za pasom oziroma je pas pred njimi. Trakci za nogavice bodo pred spodnjimi hlačkami, tako da hlačk ne moreš kar potegniti s sebe. Pas odpni na zadnji strani, kjer imaš kaveljčke in ga potegni z nogavicami vred do sredine stegen. Potem lahko slečeš še hlačke. Razlika med načinom A in B je 2,5 sekunde. »Nič lažjega,« kakor bi rekel Melkijad.

Uporaba pasu za nogavice je izredno enostavna.

Pasovi s hlačkami

Da, tudi pasovi s hlačkami obstajajo oziroma en primer imamo celo v naši spletni trgovini – model Carelia. Izgledajo tako, da je vse v enem kosu. Torej, trakovi se držijo spodnjih hlačk in hkrati držijo nogavice. Če se prvič srečuješ s pasom in nogavicami lahko izbereš tudi to možnost.

Kako si nogavice pripnem na trakove pasu?

Res izgleda zapleteno, ampak ko princip osvojiš, se jih boš zapirala z dvema prstoma. Zaponka je sestavljena iz gobice in plastičnega oziroma kovinskega ušesa. Rob nogavice nastaviš na gobico in oboje skupaj potisneš skozi zgornji oziroma širši del ušesa. Ko bosta nogavica in gobica »pogledali« skozi uho, ju pomakni k ožjemu delu in se bosta zategnili. Takrat je nogavica varno pritrjena na trak pasu.

Kovinske ali plastične zaponke?

Kaj je bolje je stvar debate. Mi vsekakor svetujemo kovinske zaponke, ker so obstojnejše in se lepše zapirajo. Plastične običajno najdemo na cenejših pasovih in po daljši uporabi lahko popokajo. Mišljeno, če bi pogosto nosila pas. Ne počijo v enem popoldnevu. Kovinske zaponke so običajno tudi večje od plastičnih in omogočajo pripenjanje debelejših nogavic.

Kaj pa krokodilčki za pripenjanje nogavic?

Uf, takšnih pasov ne boš našla. So pa krokodilčki precej primernejši, če nosiš zgolj debele nogavice. Z nekaj šiviljskega znanja si lahko gobice s zaponkami zamenjaš kar sama, sicer pa ti bo pomagala profesionalna šivilja.

Širina trakov?

Vsekakor izberi širše trakove kot tanjše. Sicer so tanjši videti lepše in bolj elegantno, vendar so širši trakovi veliko bolj udobni. Celo tako, da jih sploh ne zaznaš med hojo oziroma uporabo pasu.

Trakovi naj bodo široki, saj so le-ti udobnejši.

Nogavice so cenovno ugodnejše od samostoječih?

Res je. Ker nogavice za pas nimajo silikonskih obročkov, so cenovno ugodnejše od samostoječih. Ne priporočamo ti, da si samostoječe nogavice pripenjaš na pas, ker ti jih bo pas vlekel navzgor, medtem ko silikon na nogavicah želel obstati na svojem mestu. Zelo neudobno, še posebej pri sedenju. Izberi kar nogavice za pas, če pa nimaš nobenih, pa lahko tudi samostoječe obrneš od znotraj navzven in sicer tako, da je silikon na zunanji strani. Sicer jih boš težko pripela na pas, ker bo tisti silikonski del točno tam, kjer se pripne zaponka, ampak mogoče ti pa uspe. Skratka, priporočamo ti nogavice izključno za pas!

So pasovi in nogavice zanje bolj zdravi od hlačnih nogavic in samostoječih nogavic?

Ni dvoma. Hlačne nogavice tvojim ženskim predelom ne dajo dihati oziroma preprečujejo pretok zraka. Vlaga, ki jo zadržujejo lahko povzroča tudi glivice, kar pa ni fajn. No, v zimskih dneh to ni nič slabega, ker te prijetno grejejo, ko se temperature povzpnejo nad 20°C, pa zamenjaj svoje hlačne kroje s temi za pas ali vsaj samostoječimi.

Zakaj so pa nogavice za pas boljše od samostoječih. Velike prednosti nimajo, jih bodo pa bolj cenile tiste uporabnice, ki jih samostoječe motijo. Nekatere punce so namreč občutljive na silikon oziroma lateks in jim na tistem mestu koža pordeči, posebno takrat, ko je zunaj vroče. Nogavice za pas pa tega silikona nimajo in prosto drsijo po tvoji nogi gor in dol, ter ne »dušijo« kože.

In zaradi tega …

Zaradi tega so primerne tudi za poletne dni. Če te moti obutev na golo kožo, obleci tanke 8-denske nogavice in pas, pa si zmagala! Je zračno, ne bo ti vroče, hkrati pa se boš morda izognila tudi kakšnemu žulju.

Kaj pa slabe strani pasov?

Slaba stran je le ena in sicer, da pasovi za nogavice niso primerni za pod oprijete kroje oblačil, ker se trakovi lahko vidijo skozi. Posebno, če so obleke zelo tanke ali zelo kratke. V kolikor pa nosiš debelejše kroje ali obleke, ki bolj prosto padejo ter so dolge do kolen, pa si lahko brez skrbi, da bi komu oči stopile iz jamic ob pogledu na tvoje zapeljive noge. Skratka, ni razloga, da ga ne preizkusiš, še posebno za kakšen poseben dan kot je valentinovo. Reakcija opazovalca bo prav gotovo neprecenljiva.

 

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo