Nogavice za pomlad

Pomlad je tu!

Nadležno večslojno oblačenje počasi odhaja v pozabo, oblačila pa v temen kot naše omare, kjer bodo na varnem vsaj naslednjih 6 mesecev. Hlače bodo zamenjala krila in obleke, ki nam dajo nekoliko več svobode kot utesnjenosti in seveda tisto češnjo na vrhu torte, ki nas dela to kar smo. Ženstvene. Čevlji bodo lažji in bolj zračni, ne smemo pa pozabiti še na…

Nogavice! Če so nas do sedaj grele le debele hlačne nogavice in bombažne nogavice, bodo te zamenjale tanjše najlonke, ki bodo pobožale naše noge pod kakšno lahko oblekico. Tudi sonce bo lažje prišlo do naše kože, ko bomo med malico sedle na bližnjo klop in uživale v prebujajoči se pomladi.

Kakšne nogavice naj oblečem to pomlad?

Odvisno od obleke, krila, kratkih hlač… Kratkih hlač? Seveda. Zakaj pa ne. Tudi pri kratkih hlačah lahko pokažemo kakšen lep vzorec na naših nogah ali pa popolno teksturo kože, ki jo dobimo z navadnimi 20 denskimi najlonkami kožne barve. Nogavice so lahko hlačne ali pa tudi samostoječe, če je že dovolj toplo, da ne potrebujemo še pokrite zadnjice.

Pri oblekah, krilih ali hlačah moramo pri izbiri nogavic paziti le na dolžino krila. Zakaj? Hlačne nogavice sicer lahko oblečemo ne glede na dolžino krila, pri samostoječih pa je bolje, če je krilo tako dolgo, da prekrije čipko, kjer se nogavice končajo. Ta je običajno namenjena le posebnim osebam.

Teh težav pa ni, če želimo na ogled postaviti dokolenke ali nadkolenke. Te lahko oblečemo tudi čez tanjše najlonke, saj nam posebno ob mrzlih jutrih lahko udobno ogrejejo naše noge. Kakšne vam priporočamo? Opazne seveda!

Kakšne naj bi bile barve?

Pomlad v svoji barvitosti sporoča prebujenje. Cvetenje. Bohotenje. Razkazovanje. Tisto piko na i, ne glede na barvo vaših oblačil, lahko dajo prav barvne nogavice. Četudi se najbolje počutite v črnih ali sivih oblačil, lahko nogavice razbijejo monotonijo in dodajo nekaj igrivosti in živahnosti. Priznajte si, da je takšen tudi vaš karakter.

Rada nosim svetla barvna oblačila in bi imela tudi barvne nogavice. V isti barvi kot obleko?

Ne, nikakor, ker bo vaša podoba enolična in neizvirna. Nočemo izgledati kot večina, saj smo vendar edinstvene! Raje se odločite za kontraste, pri čemer naj bodo nogavice opazne. Če se dobro počutite v vijoličnih oblekah, izberite oranžne nogavice, ki se dobro podajo tudi k temno zelenim oblekam, če so vam všeč modre obleke, lahko izberete tudi rumene nogavice, k temno modrim oblekam se dobro podajo tudi rdeče nogavice… in seveda tudi obratno. Tako ste lahko prepričane, da nas nihče ne bo zamenjal za »kanarčka«, ampak bomo kvečjemu dobile kakšno pohvalo na račun poznavanja komplementarnih barv.

Kakšno debelino nogavic naj izberem?

Povsem odvisno od tega, kako nas zebe oziroma kakšno je vreme. Splošnega pravila ni, se pa med marcem in majem praviloma nosijo 20 in 40-denske nogavice. Nekatere bolj prisegajo na mat barve in obstojno mikrofibro, druge pa imamo rade nekaj leska, ki jih dobimo z dodatkom lycre.

Pa vzorci?

Danes imamo na tržišču že ogromno vzorcev. Več kot kadarkoli prej. Za pomlad svetujemo sveže organske vzorce potiska s cvetjem ali lističi, pa tudi vedno modne pike in črte. Na kaj pa bodimo pozorne? Predvsem na to, da ne kombiniramo preveč vzorcev med seboj, ki bi se lahko »tepli« med seboj. Pike in črte, pa različne cvetlične vzorce ipd. zahtevajo pazljivost pri kombinacijah. Vzorec naših nogavic naj bo pri celotni podobi le pika na i.

Kaj pa obutev? Ker ne nosim salonarjev…

Salonarji nikakor niso več pogoj, da bi lahko oblekle vzorčaste ali barvne nogavice. Smo odprte glave in pustimo domišljiji prosto pot. Vaše nog(avic)e lahko postavite na ogled tudi v balerinkah, platnenih čevljih (all-starke, startaske) ali celo v modnih in pisanih športnih copatih. Slogov oblačenja je danes več kot kadarkoli prej in pomemben sestavni del so tudi nogavice.

Sem močnejše postave. Se tudi zame najde kaj?

Če se ne morete izogniti pravilu številka ena in se ne obremenjevati s svojo postavo, potem svetujemo naslednje. V kolikor želite, da bi vaše noge izgledale vitkejše, izberite temnejše in gosto tkane enobarvne nogavice. Tako namreč prekrijemo vse gubice, ki bi jih svetlejše nogavice lahko poudarile. Sicer pa imamo veliko nogavic v številki 5 oziroma XXL.

Kombinacije nogavic

Hlačne nogavice z nadkolenkami so najbolj priljubljena kombinacija. Zakaj prav te? Nadkolenke nas dodatno zaščitijo pred mrazom zjutraj, hkrati pa dodajo našemu izgledu piko na i. Mlajše uporabnice nadkolenke pogosto kombinirajo z minikrili ali kratkimi hlačami. Se vam zdi takšna kombinacija preveč drzna? Potem jih oblecite k daljšemu krilu, ki sega do kolen. Če vam bo na delovnem mestu prevroče, jih slecite in še vedno vas grejejo hlačne nogavice, ki jih imate oblečene pod njimi.

Kaj pa dvojne hlačne nogavice? Tako se lahko igramo z nešteto možnostmi barvnih kombinacij in vzorcev. Spodaj oblečemo enobarvne gladke nogavice, preko njih pa kontrastne mrežaste nogavice.

Naj izberem hlačne nogavice, samostoječe nogavice ali nogavice za pas?

Kakor ti srce poželi! Važno je, da se v njih dobro počutimo. Naša ženska navada je, da si nove stvari najprej ogledamo pred ogledalom, si rečemo, da smo lepe (ali to pohvalo poizkusimo pridobiti s pomočjo druge osebe) in jih potem oblečemo za v službo, šolo ali kam drugam. Omejitve so le v naši glavi.

Komentarji (0)

Trenutno še ni komentarjev
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo